Activiteiten

11/09/2013: Lang zullen ze leven

Bengereng Spellenclub van Turnhout bestaat 15 jaar en dat werd vandaag gevierd. Bij een verjaardag hoort natuurlijk een glaasje champagne (of een fruitsapje) en een taart. Na een woordje van dank aan de oprichters werd deze (lekkere) taart aangesneden door de mensen van het bestuur.
 

Daarna was het tijd om te spelen. Het was lang geleden dat we Agricola nog hadden gespeeld, dus was dit de ideale gelegenheid om het spel nog eens op tafel te leggen. We hebben het spel met 5 spelers gespeeld. Toen het spel gedaan was, was ook de spelavond afgelopen. Wat gaat de tijd toch snel als je je amuseert. 


Lang leven Bengereng: doe er nog zeker 15 jaar bij.
Gefeliciteerd vanwege 't Gezelschap Spellenclub Merksplas
30/06/2013: Picknick kolonie Merksplas

Toerisme Merksplas organiseerde een picknick op zondag 30 juni. Wij waren met de spellenclub aanwezig. Speciaal voor deze dag hadden we een gezelschapsspel in het groot uitgewerkt. Het spel is gebaseerd op het gezelschapsspel 'River Dragons'.

Het doel is een brug te bouwen en zo snel mogelijk aan de overkant te geraken. Niet zo simpel als het lijkt, want de andere spelers kunnen je serieus tegenwerken. Door het spelen van kaarten kan je stenen bouwen, planken bouwen, maar ook planken van andere spelers afbreken of andere spelers blokkeren zodat zij hun actie niet kunnen uitvoeren. Er komt heel wat meet en paswerk bij kijken, want als de plank te kort is en niet op de stenen past mag deze niet gelegd worden. 

In het levensgrote spel kan je zelf over de planken lopen.
26/05/2013 FJBS-tornooi Hemiksem

Hallo

Door omstandigheden waren we dit keer maar met 7 spelers op het FBJS-tornooi te Hemiksem op zondag 26 mei. Voor diegenen die het FBJS niet kennen: dit is een overkoepelende organisatie voor spellenclubs die elke maand in elk van de Belgische provincies een speltornooi organiseren.Jürgen Vermeiren
Je kiest uit elk van de 3 rondes (kort, middellang en lang) een hoofdspel dat je wil spelen en een reservespel. Elke ronde speel je tegen 3 of 4 tegenstanders. De plaats waarop je eindigt en je score in het spel zelf bepalen je score voor dat spel voor het toernooi. Na 3 rondes krijg je zo een ranking. De top 10% mag eerst zijn of haar prijs (een spel uiteraard) kiezen, daarna is het loting. Iedereen heeft prijs. Het is goed mogelijk dat je niet zo goed speelde, maar toch nog een mooie prijs in de wacht sleept, omdat je vroeg uit de loting wordt getrokken. Deelname is 8 euro. Voor meer info verwijs ik naar de link van het FBJS zelf.

Ik (Jürgen Vermeiren) had gekozen voor Ginkgopolis (middellang), Il Vecchio (lang) en Experiment (kort). Experiment werd helaas niet gespeeld, dus werd het voor mij Las Vegas, een heel eenvoudig dobbelspel waarin geluk nogal een belangrijke rol speelt.

Qua resultaat was het maar mager. Laatste plaats met Ginkgopolis, evenals Il Vecchio. Met Las Vegas was ik 2de van de 4, dus toch nog een opkikker.

Gunther Jonckers
Elke club kan ook 4 leden kiezen (voor aanvang van het tornooi uiteraard) om voor de clubranking te spelen. Dit keer waren dat Jan, Suzy, Karl (deze 2 laatsten zijn externe spelers die onder onze naam ook meespelen) en ikzelf. Mijn bijdrage aan de clubranking was dus erg mager, want met twee laatste plaatsen sprokkel je uiteraard niet veel punten. Wel jammer, want tot voor het tornooi stonden we mooi tweede in de totale clubranking over heel het seizoen.

Het volgende tornooi gaat door in Ukkel en vindt plaats op zondag 23 juni. Tot dan!


Broechem 25/05/2013: Spelnamiddag voor nieuwe spellen

't Gezelschap was aanwezig op dit evenement waar we een spel uitgeprobeerd hebben.


Tzolk'in 

In Tzolk'in (Maya-kalender) probeert elke speler zijn eigen stam zo goed mogelijk te ontwikkelen en deze ontwikkeling in punten om te zetten.
Elke speler begint met 3 werkers, die hij op de 5 wielen plaatst van de kalender, waar hij later in het spel een actie mee kan doen. Nadat iedereen zijn beurt heeft beëindigd draait het rad een tandwiel verder. Daardoor veranderen de werkers van positie en zijn er nieuwe mogelijkheden beschikbaar.

Tzolk'in is een spel dat goed uitgewerkt is en het kan een gevorderde speler zeker bekoren. Het speelt gemakkelijk. Je hebt verschillende monumenten en gebouwen zodat elk spel andere mogelijkheden biedt.
Tzolk'in is wel een spel dat je een paar keer gespeeld moet hebben om alle mogelijk combinaties te leren kennen en om te achterhalen met welke combinaties je de meeste punten kan scoren.